当前位置: 首页>>开放与交流>>学术报告>>正文

2019-12-23 11:50

报告题目:Some extremal results for planar graphs

报 告 人:史永堂教授(南开大学)

报告时间:2019年12月27日 10:00-11:00

报告地点:数统院307学术报告厅

报告摘要:

Given a positive integer n and a plane graph H, the planar Turán number of H, is the maximum number of edges of any H-free planar graph on n vertices. The planar anti-Ramsey number of H, is the maximum number k such that no edge-coloring of any plane triangulation in $T_n(H)$ with k colors contains a rainbow copy of H, where $T_n(H)$ denoted the family of all plane triangulations T on n vertices such that T contains H as a subgraph. In this talk, we will present some results on planar Turán numbers and planar anti-Ramsey numbers.

报告人简介:

史永堂,南开大学教授,博士生导师。2009年获得南开大学博士学位,主要从事图论与组合优化方面的教学与研究工作,发表学术论文50余篇。主持多项国家自然科学基金和天津市自然科学基金项目,获国家自然科学基金优秀青年基金项目资助,入选天津市人才特支计划“青年拔尖人才”、南开大学“百名青年学科带头人培养计划”等。曾在加拿大、美国、德国、奥地利、斯洛文尼亚等国开展合作交流。担任天津市工业与应用数学学会秘书长,中国运筹学会图论组合分会常务理事,中国工业与应用数学学会图论组合及其应用专委会委员、复杂网络与复杂系统专委会委员等。